Antena Căutare

Amenzi usturătoare pentru cei care opresc pe drum să facă poze în lanul de rapiță. Ce spune Codul Rutier

Șoferii care opresc mașina pe marginea drumului pentru a face poze în lanul de rapiță riscă amenzi destul de mari. Iată le ce trebuie să aibă grijă aceștia, conform Codului Rutier!

Amenzi usturătoare pentru cei care opresc pe drum să facă poze în lanul de rapiță. Ce spune Codul Rutier Galerie
Amenzi usturătoare pentru cei care opresc pe drum să facă poze în lanul de rapiță. Ce spune Codul Rutier | Shutterstock

În această perioadă, drumurile din România sunt pline de lanuri de rapiță, un cadru care atrage șoferii și, deopotrivă, pasagerii dornici de ”momente artistice”. Însă, Codul Rutier vine cu prevederi clare pentru cei care, de dragul unei poze, staționează cu mașinile pe marginea drumului. Iată despre ce este vorba!

Citește și: Floare rară, declarată monument al naturii, a apărut în România. Dacă o rupi, riști amenzi usturătoare

Ce prevede Codul Rutier

Legislația rutieră interzice oprirea și staționarea mașinilor în anumite zone, unde vizibilitatea este redusă, dar și acolo unde este un pericol sporit de producere a unui accident rutier.

Prin urmare, atunci când un șofer oprește pentru a face poze în lanul de rapiță, trebuie să fie foarte atent cum parchează. Acesta riscă să fie amendat pentru parcare neregulamentară. Este indicat faptul ca mașina să fie lăsată ori într-o parcare amenajată ori scoasă cu totul în afara părții carosabile, potrivit aradon.ro, citat de Fanatik și newsweek.ro.

Orice șofer trebuie să cunoască prevederile Codului Rutier atunci când vine vorba de parcare. Acesta stabilește mai multe situații în care parcarea unui autovehicul este interzisă:

  • în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
  • în zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia „Staţionarea interzisă” şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a staţionării;
  • pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de șase m;
  • în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice;
  • în pante şi în rampe;
  • în locul unde este instalat indicatorul cu semnificaţia „Staţionare alternantă”, în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul cu semnificaţia „Zona de staţionare cu durată limitată” peste durata stabilită.

Ce amenzi riscă șoferii care opresc pe drum să facă poze în lanul de rapiță

Șoferii care opresc pentru o poză pe câmpul cu rapiţă trebuie să știe că sancțiunea minimă pentru parcarea neregulamentară este de 2 puncte, ceea ce înseamnă o amendă de 330 de lei.

În unele cazuri, conducătorul auto poate fi sancționat și pentru staționare neregulamentară. Aici, legislația prevede o amendă de până la 825 de lei, plus 3 puncte de penalizare.

Mai grav, în cazul staționării sau parcării pe autostradă, în alte locuri decât cele special amenajate și semnalizate, conducătorul auto riscă o amendă de aproape 1.000 de lei, potrivit aradon.ro, citat de sursele menționate mai sus.

Citește și: Amenzi de până la 100.000 de lei pentru proprietarii de apartament care nu respectă legea. Ce nu au voie să facă

Localitatea din România unde cireșele sunt de trei ori mai ieftine. Este foarte aproape de București, iar românii dau de... Eurovision 2024. Care sunt primele 10 țări calificate și cum a fost momentul reprezentantei din Moldova, Natalia Barbu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x